Linderoc® är den nya svenska kvalitetsgrisen som tagits fram i samarbete mellan Martin & Servera-gruppen och grisproducenten Ekobolaget i Skara. Resultatet av samarbete är ett högkvalitativt, svenskt griskött, med mer smak och marmorering.
Högkvalitativt svenskt fläskkött resultatet av nytt samarbete
Linderoc® är den nya svenska kvalitetsgrisen som tagits fram i samarbete mellan Martin & Servera-gruppen och grisproducenten Ekobolaget i Skara. Resultatet av samarbete är ett högkvalitativt, svenskt griskött, med mer smak och marmorering.
Martin & Servera-gruppen vill bidra till att ge barn som drabbas av konflikt eller naturkatastrofer, mat, varma kläder och tryggare platser att växa upp på.
Martin & Servera har sedan länge ett ambitiöst och övergripande klimatmål – att koncernens verksamhet ska vara klimatneutral senast 2030. Så när det gäller klimatarbetet i den egna verksamheten finns mycket på plats.
Nytt samarbete med &Repeat kring retursystem för återanvändningsbara take away-förpackningar
Den 1 januari 2024 införs lagkrav om att alla som säljer mer än 150 maträtter eller drycker i engångsförpackning per dag ska erbjuda gästen flergångsförpackningar som ett alternativ. Tillsammans med &Repeat gör vi en gemensam satsning där våra kunder erbjuds en användarvänlig och prisvärd lösning på flergångssystem.
Ny Martin & Servera-app med smarta funktioner som förenklar för dig
Nu lanserar vi Martin & Servera-appen, en app för dig som vill få koll på dina leveranser och alltid ha din order nära. Genom att förenkla, frigöra tid och skapa trygghet vill vi att du ska kunna fokusera på dina gäster och det du gör bäst.
Västra Kungsholmen blir restaurangbranschens nya mötesplats i Stockholm när Martin & Servera och Galatea flyttar
En ny mötesplats för restaurangbranschen i Stockholm och Sverige skapas när Martin & Servera, med huvudkontor, säljkontor och utbildningsverksamhet samt koncernens dryckesspecialister, Galatea, flyttar in i nya lokaler på Lindhagensgatan 133 på västra Kungsholmen.
Enklare att göra klimatsmarta förändringar i menyn
Vi vill göra det lätt för dig att göra medvetna och hållbara val när du planerar din meny och beställer dina varor. Vi har nu uppdaterat vår e-handel med klimatpoäng per produkt, så du enkelt kan se olika produkters klimatpåverkan.
Martin & Servera ökar ambitionerna med nya klimatmål
Martin & Servera sätter nya klimatmål som stödjer Parisavtalets 1,5 graders mål. I de ökade ambitionerna ingår arbetet med att ta fram vetenskapsbaserade klimatmål godkända av Science Based Targets Initiative.
Martin & Servera och Beefarm i samarbete för att öka surret från bin i halländska rapsfält
En stor del av maten vi äter kommer från växter som måste pollineras, men antalet insekter minskar. Odlingar som raps, fruktträd och grönsaker behöver humlor och bin. Martin & Servera-gruppen inleder samarbete med Beefarm för att öka surret av bin i halländska rapsfält och på så sätt öka den biologiska mångfalden.
Martin & Servera lanserar klimatpoäng på alla livsmedelsprodukter
Nu blir det enklare att handla klimatsmart hos Martin & Servera. Från och med idag är alla våra produkter i kategorierna mat- och dryck märkta med en klimatpoäng. I samarbete med Consupedia, som byggt världens största databas för hållbarhetsinformation om livsmedel, blir klimatinformation lättillgängligt för våra kunder vid inköpstillfället.
Vi breddar tjänsteutbudet: Blomsterlandet ny samarbetspartner
Martin & Servera blir första rikstäckande samarbetspartner när Blomsterlandet växer. Blomsterlandets erbjudande kombinerar hög tillgänglighet och ett brett sortiment av certifierade blommor och växter. Restaurangkunderna får tillgång till ett färdigförhandlat avtal, med en mycket förmånlig rabatt, där Blomsterlandet tar fram skräddarsydda offerter till kunden utifrån deras behov.
Ett starkt 2022 med stora investeringar i hållbar logistik och solkraft
2022 var ett år som började i pandemi, fortsatte med krig och råvarubrister och slutade med höga energipriser och prisinflation. Trots detta fanns ett uppdämt behov av att träffas på restaurang, bar och café vilket gav en stark efterfrågan och positiv utveckling i restaurangbranschen och för Martin & Servera-gruppen.
Martin & Servera tecknar avtal med Consupedia för att erbjuda information om klimatpåverkan på produktnivå
Martin & Servera-gruppen och Consupedia har tecknat avtal om samarbete. Det betyder att Martin & Serveras kunder får tillgång till information som visar en produkts klimatpåverkan i CO2-ekvivalenter. Nu påbörjas utvecklingsprojektet mot en e-handel med klimatfakta.
Martin & Servera Restauranghandel tar bort konventionellt odlade bananer ur sortimentet
Från den 1 februari 2023 köper Martin & Servera Restauranghandel endast ekologiskt odlade bananer. Bananer från konventionell odling tas bort helt från sortimentet. Detta är en del av ambitionen att vara en god kraft för den bransch och det samhälle vi verkar i.
Martin & Servera-gruppens julgåva 2022 går till Rädda Barnen
Martin & Servera-gruppen tackar kunder och leverantörer för året som gått och önskar god jul och gott nytt år genom att skänka årets julgåva till Rädda Barnen.
Martin & Servera ökar ambitionerna med nya klimatmål
Martin & Servera sätter nya klimatmål som stödjer Parisavtalets 1,5 graders mål. I de ökade ambitionerna ingår arbetet med att ta fram vetenskapsbaserade klimatmål godkända av Science Based Targets Initiative.
Årets foodservicevara 2022: Sparkling Rabarber från Färna Odlingar
Branschpriset Årets Foodservicevara, vars syfte är att inspirera branschens aktörer till innovation och produktutveckling, tilldelas produkter som skapar värde för storkök, restauranger och deras gäster. I år gick priset till den mousserande rabarberdrycken som finns exklusivt hos Martin & Servera och Grönsakshallen Sorunda.
Martin & Servera Restaurangbutikers test med Picsmart i gång
Via Picsmart (picsmart.se) kan nu restauranger och företag i Stockholms innerstad och i närområden kring Brommabutiken handla direkt från butikens sortiment via Picsmarts e-handel och enkelt få snabba leveranser inom en timme.
Martin & Servera stödjer 100% Cirkulärt för att lyfta branschens hållbarhetshjältar
Hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022 har som målsättning att öka takten på den hållbara utvecklingen i Sveriges restaurangnäring. Det är en ambition vi delar. Därför går vi in som stödjande partner till 100 % Cirkulärt 2022.
Bättre förpackningslösningar, utförsäljning av produkter med kort datum och donationer till hjälporganisationer är några av framgångsfaktorerna bakom de senaste årens minskade matsvinn hos Martin & Servera. På fyra år har vi lyckats minska vårt svinn med 210 ton. Cache 3
Vi bygger om dieselfordon till el i samarbete med REARQ
I snabb takt investerar Martin & Servera Logistik i fordon som drivs med förnybara drivmedel. Det finns dock fortfarande en del dieselfordon kvar i drift och därför fick techbolaget REARQ uppdraget att bygga om en dieselbil till 100% eldrift. Den konverterade bilen visas för första gången på Elmia Lastbil 2022 i Jönköping, 24-27 augusti.
Vi har stor brist på rullburar. Det pressade läget beror på en ökad efterfrågan, samtidigt som omloppstiderna ökat rejält. Vi vill därför be dig som kund till Martin & Servera om hjälp.
Martin & Servera testar nytt i Malmö – cityleveranser med lastcykel och nattleveranser med ellastbil
Martin & Servera jobbar med utveckling av framtida miljövänliga leveransmetoder för att nå egna hållbarhetsmål, men också för att möta kunders mål och krav kring klimatpåverkan. Nu testas två olika alternativ i Malmö.
Ny hållbarhets- och kvalitetschef i Martin & Servera-gruppen
Emelie Hansson blir ny hållbarhets- och kvalitetschef i Martin & Servera-gruppen. Rollen är central för koncernens strategiskt viktiga hållbarhetsarbete. I rollen ingår också ett övergripande ansvar för bolagens efterlevnad av certifieringar och lagkrav inom hållbarhet och kvalitet.
Redan i januari 2022 började vår solpark, som fått namnet Aurora, att producera solel. Den officiella invigningen ägde rum måndagen den 16 maj. Koncernchef Liv Forhaug med flera från ledningen var naturligtvis på plats i Skurup för invigningen.
Martin & Servera Logistik tar sjumilakliv mot fossilfria transporter
Martin & Servera satsar på en modern och klimatsmart fordonsflotta. I snabb takt byts gamla dieselfordon mot fordon som drivs med förnybara drivmedel. Nu har Martin & Servera Logistik beställt totalt 40 biogasfordon från Scania.
Vi lanserar Restaurangtjänster, en ny digital plattform för tjänster
Vi gör det lättare för våra kunder att beställa och skräddarsy sitt tjänstepaket, helt utifrån de egna behoven. Nu lanseras en ny digital plattform vid namn Restaurangtjänster. Plattformen blir tillgänglig utan kostnad för alla kunder till Martin & Servera-gruppens bolag.
I december 2020 tecknades avtalet som gjorde bygget av Martin & Serveras egen solpark möjligt. Bygget i Skurup är klart och den 19 januari togs anläggningen i drift. Solparken i Skurup kommer att producera 19 GWh el, vilket motsvarar hälften av Martin & Serveras elförbrukning. Satsningen har genomförts i samarbete med Alight Energy.
Mer än hundra ton varor från Martin & Servera till hjälporganisationer under 2021
Ett av Martin & Serveras viktigaste hållbarhetsmål är att halvera matsvinnet till 2025. Som ett led i arbetet med att minska svinnet doneras varor till flera välgörenhetsorganisationer. Under 2021 fick de totalt 109 ton varor att använda i sitt hjälparbete.
Martin & Serveras julgåva 2021 går till vaccinbidrag
Vi tackar kunder och leverantörer för året som gått och önskar God Jul och Gott Nytt År genom att skänka en julgåva till organisationen Vaccine Forward.
Nu har vinnarna korats i Årets Bonde! Det blev Nors och Bäcks gårdar på norra Gotland som tog hem titeln Årets Bonde 2021. Prisceremonin hölls på Clarion Hotel Sea U i Helsingborg.
Hållbara restauranger prisades i 360°Eat Guide Nordic
Igår presenterades 360°Eat Guide 2021 och utmärkelser delades ut till några av Nordens främsta restauranger och kockar, som på olika sätt drivit hållbarhetsarbetet framåt. Vinnare i kategorin "Chef" blev Gastrologiks Jacob Holmström
Sexton producenter fick utmärkelsen "Exceptionell råvara" på höstens smakmöte
1 november kallades kockar och producenter till smakmöte på L'Aventura i Stockholm. Det var dags för smakmöte för föreningen Exceptionell råvara, vars syfte är att stärka och lyfta särskilt framstående svenska råvaror.
Sista helgen i oktober går äntligen flyttlasset från vårt nuvarande lager på Blygatan i Norrköping till vårt nya påStröbogatan, också i Norrköping. Det nya klimatsmarta lagerhuset är den sista pusselbiten i vår moderniserade lagerstruktur med målet att skapa branschens bästa och mest konkurrenskraftiga logistiklösning för dig som kund.
Fredag 15 oktober är det äntligen dags för temadagen Digitalidag, med målet att inspirera alla människor till att vilja och kunna vara med i den digitala utvecklingen. Det vill vi på Martin & Servera såklart stötta.
Så jobbar vi på Martin & Servera med att hantera bristsituationer och leveransproblem
Världshandeln har på olika sätt påverkats av coronapandemin, med förseningar och bristsituationer i leveranser som följd. Här är en kort sammanfattad bakgrund och information om hur vi på Martin & Servera jobbar i en utmanande situation för både oss och våra kunder.
Martin & Servera bygger landets största elfordonsflotta för distribution till Sveriges restauranger
Martin & Servera Logistik och Volvo Lastvagnar har skrivit avtal om beställning av totalt sex elfordon för tung fordonstrafik. Det är Volvos enskilt största affär på tunga elektrifierade fordon någonsin i Sverig och gör Martin & Servera till ägare av en av landets största elfordonsflottor för tung trafik – helt i linje med koncernens långsiktiga hållbarhetsmål: klimatneutral verksamhet till 2030.
Den första oktober samlas Sveriges krogar i en skål för att fira lyfta restriktioner och uppmärksamma den fortsatta kampen mot Covid-19. Initiativet kommer från organisationen Vaccine Forward, som arbetar för att skaffa vaccin till de delar av världen där det fortfarande är en bristvara.
Igår avgjordes finalen i Årets Kock 2021 på Annexet i Stockholm. Efter en hel dags spännande tävlingsmoment blev det slutligen Gustav Leonhardt som tog hem segern och titeln Årets Kock 2021 – svensk mästare i professionell matlagning.
Vi dubblerar produktionen av solenergi med ny solcellsanläggning i Halmstad
Nyligen installerades en solcellsanläggning om 2474 m2 på taket på Martin & Serveras logistikfastighet i Halmstad. Det är den tredje egna solcellsanläggningen. Sedan tidigare finns solceller i både Umeå och Enköping. Lägre energiförbrukning och en ökad andel förnybar energi är prioriterade åtgärder när Martin & Servera satsar för att nå det långsiktiga hållbarhetsmålet om klimatneutral verksamhet senast 2030.
Vinnarna av Svenska Gastronomipriset framröstade av branschen
Under måndagskvällen tog de bästa kockarna, servitörerna, sommeliererna, baristorna och konditorerna emot pris när Svenska Gastronomipriset delades ut på Nationalmuseum. Martin & Servera-gruppen är stolta sponsorer till utmärkelsen Kockarnas Krog och vår kommunikations- och hållbarhetsdirektör Kristina Ossmark hade äran att dela ut priset till vinnaren Björn Frantzén.
ISS väljer Martin & Servera i nytt avtal - samarbete och gemensamma hållbarhetsambitioner i fokus
Martin & Servera Restauranghandel har tecknat samarbetsavtal med ISS Sverige avseende grossistinköp inom mat och dryck. Företagen möts i en gemensam ambition för att minska klimatavtrycket och kraftigt reducera matsvinnet.
Stegvis plan för att häva coronarestriktioner ger tydlighet för restauranger
Regeringen har tagit fram en stegvis plan för hur restriktionerna hävs som presenterades vid en pressträff 27 maj. Planen sträcker sig från juni och in i hösten.
Nu hittar du sortiment hos Grönsakshallen Sorunda, Fällmans kött och Fiskhallen Sorunda i Kalkylering & Inventering
Efterlängtad nyhet! Från 15 april har du som använder Kalkylering & Inventering möjlighet att koppla på sortiment och dina avtalspriser hos Grönsakshallen, Fällmans kött och Fiskhallen
Vi lanserar ny digital plattform för att rädda matvaror och halvera svinnet
Att minska svinnet är en prioriterad fråga för hela Martin & Servera-gruppen. Sedan tidigare kan Martin & Servera Restauranghandels kunder hjälpa till att rädda mat och minska svinnet genom att köpa från utförsäljningslistan i e-handeln. Nu blir detta möjligt också för kunder inom stat, kommun och region samt privata kedjor vars inköpssystem kommunicerar direkt (EDI) med Martin & Servera Restauranghandels affärssystem.
De nya kocklandslagen nu presenterade och tar steg mot ökad jämställdhet och inkludering
Nu i veckan presenterades Svenska Kocklandslaget och Svenska juniorkocklandslaget sina nya lag. Lagen sätter nu igång arbetet med att representera Sverige i de officiella mästerskapen Culinary World Cup 2022 i Luxemburg och Culinary Olympics 2024 i Stuttgart.
Vi vill se ökat stöd för ekologiskt och biologisk mångfald
Stöd för ökad biologisk mångfald, odling av proteingrödor och utomhusbetande stutar är några av de områden som ges utrymme i debattartikeln som publicerades i Altinget förra veckan. Bakom artikeln står Martin & Servera tillsammans med representanter för några av Sveriges största livsmedelsföretag och Världsnaturfonden WWF.
Martin & Servera är första restauranggrossisten att introducera helt elektrifierade fordon för distribution
Martin & Servera Logistik introducerar i sommar sin första helt elektrifierade lastbil, en Volvo FE Electric. Detta fordon kommer att användas för distribution i Stockholm. Det innebär att Martin & Servera-gruppen är först ut bland Sveriges restauranggrossister att börja använda distributionsbilar som går helt på el, vilket är en av flera åtgärder för att nå koncernens gemensamma hållbarhetsmål – klimatneutral verksamhet senast 2030.
Pontus Lindgren från restaurang Omaka i Stockholm korades 25 mars till Årets Unga Kock 2021. Det skedde vid en prisceremoni på Stockholms Hotell- och Restaurangskola.
Ökade satsningar på digitalisering och hållbarhet trots ett utmanande år för Martin & Servera
För Martin & Servera, som är den största leverantören av mat, dryck och non food till restaurangmarknaden i Sverige, var 2020 ett mycket utmanande år. Bolagen i koncernen har trots allt fortsatt sina satsningar inom hållbarhet, digitala tjänster och e-handel. Idag publiceras årsberättelsen för 2020.
Målet är att få fler kvinnor att vilja tävla i matlagning och fylla tävlingsköken med fler kvinnliga förebilder. I måndags höll Martin & Servera, tillsammans med det kvinnliga kocknätverket TakeOver, ett välbesökt coachningsmöte för tävlingsintresserade kockar.
Premiär för Brasserie Astoria: ”En plats dit vi själva vill gå”
I den tidigare biografen Astoria på Nybrogatan i Stockholm förverkligar Frantzén Group idén om ett internationellt brasserie där gästen sätter ribban för upplevelsen – en plats de själva skulle vilja gå till. Martin & Servera och Sorundahallarna är stolta samarbetspartner till Brasserie Astoria.
Webbinarium - Så lyckas din restaurang med hemleveranser i pandemitid
Missa inte detta kostnadsfria webbinarium som handlar om nya lösningar för restauranger som vill arbeta med hemleveranser i pandemitid. Här presenteras de bästa tipsen för erbjudande, marknadsföring, beställning och logistik.
Dags för anmälan till Årets Kockelev och Årets Kockelever
Satsningen Årets Kockelev och Årets Kockelever arrangeras av Årets Kock tillsammans med tidningen Restaurangvärlden och kocken Ulrika Brydling. Den riktar sig mot kockelever som går i gymnasiet.
Besked om tidigarelagd stängning av restauranger, krogar och caféer
Nu vidtas nya åtgärder för att minska smittspridningen och förbereda för en eventuell tredje våg. Regeringen meddelade 24 februari att man har för avsikt att krogar, restauranger och caféer ska stänga klockan 20:30 från 1 mars.
Fredag 12 februari meddelade regeringen att förbudet mot alkoholservering efter klockan 20 förlängs och ska gälla till och med 28 februari. Samtidigt kom beskedet att från 1 mars till och med 11 april återgår förbudet till att gälla efter klockan 22..
Tävlingsgruppen som formar 2021 års version av Årets Kock nu presenterad
Idag presenterade Årets Kock hur tävlingsgruppen utformas 2021. Gruppens uppgift är att utforma upplägget för det svenska mästerskapet i matlagning. Ulrika Brydling (Brydlings) och Florencia Abella (Ekstedt) är nya i gruppen.
Martin & Servera-gruppen stöttar restaurangbranschen i unikt samarbete med leverantörer
Tillsammans med utvalda leverantörer väljer Martin & Servera-gruppen att satsa för att stötta restaurangbranschen i en tuff tid. Genom annonsering på mer än tusen digitala stortavlor över hela Sverige och en bred kampanj i sociala media uppmanas alla privatpersoner att köpa frukost, lunch och middag från sin lokala restaurang under parollen #stöttadinlokalarestaurang. Medverkande leverantörer är Arla, Carlsberg Sverige, Dalsjöfors, Feldt’s, Guldfågeln, SallaCarte och Zoégas.
Martin & Servera och succékedjan Bastard Burgers har tecknat nytt treårigt avtal
Den snabbt expanderande streetfood-kedjan Bastard Burgers väljer Martin & Servera i minst tre år till. Bolagen har samarbetat sedan Bastard Burgers grundades 2016 och ser fram emot att fortsätta utvecklas tillsammans och bidra till en hållbarare framtid.
Nya beslut för serveringsställen – max fyra personer i sällskap och ingen alkoholförsäljning efter 20:00
Folkhälsomyndigheten har beslutat om ytterligare föreskrifter för att minska sprittspridningen av covid-19 på serveringsställen som restauranger, caféer och nattklubbar. Beslutet innebär att maxantalet i ett sällskap sänks från åtta till fyra personer samt att alkoholförsäljning förbjuds från och med klockan 20:00. Beslutet gäller från 24/12 2020 och förlängs nu till och med 7 februari.
Omställningsstödet förlängs för små och medelstora företag och stödet för korttidsarbete utökas
Stödpaketen till verksamheter som drabbas hårt av coronapandemin stärks när omställningsstödet förlängs och stödet för korttidsarbete (permitteringar) utökas.
Restauranger behöver bättre framförhållning och akuta stödåtgärder
Restauranger har under krisens många månader kämpat, anpassat sig till nya riktlinjer och regler och hela tiden hanterat den rådande situationen med mycket hjärta och stor kreativitet. Restauranger behöver bättre framförhållning och akuta stödåtgärder. I den situation som råder är det viktigt att regeringen sätter sig in i vad som krävs för att driva restaurang.
Martin & Servera-gruppen tecknar avtal om Sveriges största solcellspark
Vi inom Martin & Servera-gruppen arbetar sedan länge för att minimera bolagens negativa klimatpåverkan. Nu tas ett stort steg på vägen mot en hållbar verksamhet när koncernen tecknar avtal om Sveriges största solcellspark.
Martin & Serveras lager i Umeå lagerhåller skyddsutrustning för vård- och äldreomsorg
Region Västerbotten och 15 kommuner i Västerbotten har sedan i våras valt Martin & Servera för att lagerhålla, plocka och distribuera skyddsutrustning. Nu när smittotalen ökar igen förlängs kontraktet. Det är ett förtroendeuppdrag som Martin & Servera tar på stort allvar.
Nu har Martin & Servera förstärkts med ytterligare specialistkonsulter, säljare och tekniker inom restaurangutrustning och non food, inklusive kem, som flyttat över från Diskteknik. Det innebär flera attraktiva nyheter för dig som är kund.
Vi vill tacka våra kunder och leverantörer för året som gått och önskar God Jul och Gott Nytt År genom att skänka en julgåva till Världsnaturfondens miljö- och naturvårdsarbete.
Kunder, samarbetspartners, gäster och vänner! Det är en tuff tid. Coronakrisen drabbar restaurang- och besöksnäringen hårt. Vi ser att många verksamheter har stora tapp bland besökare och gäster.
Nu bidrar du till hjälporganisationen Operation Smile vid varje köp av en ekologisk banan
Inför 2021 har Martin & Servera-gruppen tecknat avtal med Ewermans om hela årsvolymen bananer. Vid beställning av ekologiska bananer går också ett bidrag till hjälporganisationen Operation Smile.
För att förhindra ökad smittspridning av coronaviruset föreslår regeringen att alkoholförsäljning förbjuds på bland annat restauranger och barer mellan klockan 22:00 och 11:00. Förslaget är skickat på remiss och beslut verkställs under vecka 47.
Strejken avblåst för Martin & Serveras lager i Enköping samt Grönsakshallen Sorundas lager i Hässleholm
Handelsanställdas Förbund och Svensk Handelharkommit överens om ett nytt avtal för anställda i privata butiker, lager och e-handel.Det innebär att det inte blir någon strejk påMartin & Servera Logistiks lager i Enköping samt GrönsakshallenSorundaslager i Hässleholmimorgon.
Under måndagen, 9/11, presenterades ytterligare krisåtgärder för svenska företag drabbade av corona pandemin. Det handlar bland annat om korttidspermittering, anstånd med skatteinbetalningar, omställningsstöd och omsättningsstöd till enskilda näringsidkare. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna och kommer tidigt nästa år att överlämnas i en ändringsbudget för 2021.
Nya föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen
För motverka spridningen av covid-19 har Folkhälsomyndigheten beslutat om ändrade föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen som restauranger, caféer och nattklubbar. Beslutet innebär att storleken på ett sällskap begränsas till åtta personer och att publik vid till exempel konserter måste sitta ner. Beslutet gäller från 3/11 2020.
Thilda, Erik och Thea är vinnarna i årets upplaga av Gymnasie-SM
I veckan genomfördes Gymnasie-SM, Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling där unga talanger i åk 3 får chansen att visa sina färdigheter i grenarna Hotell/Turism, Servering och Kök. Årets vinnare kommer från Stockholms Hotell- och Restaurangskola och Rönnowska skolan.
För att komma tillrätta med den trängsel som visat sig råda på nattklubbar har regeringen den 22 oktober beslutat att offentliga danstillställningar för fler än 50 personer åter ska förbjudas.
Två nya biogasbilar i Martin & Serveras fordonsflotta – på väg mot hållbara transporter
Nu tar vi nya steg mot vår målsättning med klimatneutrala transporter. Sedan en tid tillbaka rullar två nya biogasbilar från vårt lager i Enköping. Det är en del av vår satsning på en modern och klimatsmart fordonsflotta.
Tisdagen 13 oktober arrangerade EkoMatCentrum Ekomatsligan, Där Lunds kommun vann med stor marginal. Med en adel ekologiska inköp på 83% var steget stort till övriga kommuner.
Nu har vinnarna presenterats i de sex kategorierna inom den nationella tävlingen Årets Bonde; Spannmål, Mjölk, Frukt & grönt, Kött, Eko & innovation och Fisk & skaldjur. Dessa sex vinnare är sedan med och tävlar om titeln Årets Bonde när priset delas ut i Malmö den 26 oktober.
Axfoundation vinnare av Årets Hållbarhetsinitiativ
Under torsdagen stod det klart att Axfoundation vann Årets Hållbarhetsinitiativ på Dagligvarugalan för sitt arbete med Framtidens mat. En av innovationerna i projektet är den svenska baljväxtfärsen från Torsåker gård – en produkt som vi är stolta över att ha i sortimentet.
Nu lanseras en ny funktion i vår e-handel som visar CO2e-märkning av produkter. Detta är ett första steg för att visa olika produkters klimatpåverkan och på ett enkelt sätt kunna stödja våra kunders hållbara val. Det är ett test som visar ett intervall av CO2-påverkan för kött, fisk, fågel och vegetabiliska proteiner.
Finalen i Årets Kock 2020 avgjordes torsdagen 17 september på Annexet i Stockholm. Efter en spännande final stod det klart att Ludwig Tjörnemo är Årets Kock 2020 och ny svensk mästare i professionell matlagning.
Nya skatteregler gör det möjligt för företag att ge gåvor till anställda på upp till 1000 kronor
De nya skattereglerna ökar möjligheten för restauranger att erbjuda företag matkassar och julbord som sedan ska ges som gåvor och tex skickas hem till medarbetarna. Under perioden 1 juni 2020 till 31 december 2020 gäller en tillfällig skattefrihet för gåvor från arbetsgivaren upp till ett värde på 1 000 kronor per anställd.
Galatea lanserar ny e-handel för restaurangbranschen
En helt ny digital plattform för Galateas kunder lanseras idag. Utmaningen i utvecklingsarbetet har varit att kombinera restaurangkundernas och privatpersoners behov av inspiration och produktinformation. Restaurangkunderna har också ett behov av en enkel och funktionell e-handel som stöttar i den dagliga driften. Den nya e-handeln kombinerar dessa båda målgruppers behov.
Axfoundation nominerade till Årets Hållbarhetsinitiativ
Axfoundations arbete med att hitta goda och hållbara alternativ till kött väcker uppmärksamhet. Nu är de nominerade till Dagligvarugalans hållbarhetsinitiativ.
Martin & Servera utvecklar kunderbjudandet inom restaurangutrustning och non food
Martin & Servera Restauranghandel stärker erbjudandet inom restaurangutrustning och non food inklusive kemtekniska produkter. Erfarenhet och expertkompetens från dotterbolaget Diskteknik, är plattformen för utvecklingen av affärsområdet och ny specialiserad säljkår för non food.
Martin & Servera Restauranghandel har tecknat samarbetsavtal med MAX Burgers, som 2019 omsatte 3,9 miljarder kr och har cirka 134 restauranger i Sverige och Danmark. Vi delar engagemanget för hållbarhetsfrågorna och kommer tillsammans att arbeta för långsiktigt hållbara leveranser och ett minskat klimatavtryck.
Jens Ericsson - ny General Manager för de svenska Kocklandslagen
Stort grattis till Jens Ericsson, ny General Manager för de svenska Kocklandslagen! Jens kommer att jobba med både Svenska Kocklandslagetoch Svenska Juniorkocklandslagetunder kommande fyra års-period.
Ny lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen och nya föreskrifter från Folkhälsomyndigheten
Den 1 juli 2020 trädde en ny lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen i kraft. Det innebär att serveringsställen såsom restauranger, barer och caféer enligt lag får ansvar för att vidta åtgärder för att förhindra spridning av covid-19.
”Hej! Mitt namn är Anna och jag är en chatbot. Jag finns här för att hjälpa dig när mina kollegor inte är på plats.” Det här meddelandet har besökare på vår e-handel mötts av i vår chatt efter kontorstid sedan någon månad tillbaka.
Årets Bonde är en ny tävling som syftar till att bidra till en ökad efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Nu är nomineringarna i de sex olika kategorierna klara.
Thilda Mårtensson vinnare av den nya tävlingen Commis Award
Deltagare i Gastronomi Sverige Commis* Award är sistaårselever på kockgymnasier runt om i Sverige. Tanken är att tävlingen ska vara årligt återkommande med möjlighet för de tävlande att söka sig vidare som commis i Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda tävling för kockar.
Martin & Servera Logistik varslar lagerpersonal till följd av coronasituationen
Situationen med coronapandemin och de vikande försäljningsvolymer den orsakat inom restaurang- och besöksnäringen tvingar Martin & Servera att varsla personal vid de fyra lagren i Umeå, Norrköping, Enköping och Halmstad.
Startfältet till kvaltävlingen i Årets kock 2020 är utsett
Idag har första uttagningen till Årets Kock 2020 genomförts på Aira i Stockholm. Av 68 ansökningar var det 24 bidrag som presenterades och går vidare till kvaltävlingen den 9-10 juni på Stockholms Hotell & Restaurangskola.
Från 1 mars 2020 infördes en ny skatt på plastkassar. Skatten läggs till på inköpspriserna från 1 maj 2020, vilket resulterar i att alla kassar och påsar får ett förhöjt pris med antingen 3 kr eller 30 öre.
Produktion av handdesinfektion pågår hos Cleano Production
Det finns en stor efterfrågan på handdesinfektion ochCleanoProductionhar ställtom delar av produktionen för att mötabehovet. Första leveransen är redan klar och produkterna går att beställa via Martin & Servera och Diskteknik.
Trygga gäster i en ovanlig situation - ditt ansvar
Det är du som driver/äger en restaurang har ansvar för att dina gäster ska kunna vara trygga när de besöker din restaurang, ditt café, din bar etc. Det kan du göra på flera olika sätt. Minskad trängsel, nya sätt att beställa och leverera mat och självklart genom att följa myndigheternas rekommendationer.
Arbetsmiljön på kinesiska leverantörsfabriker har förbättrats efter digital utbildning i rättigheter för anställda och chefer. Det indikerar en utvärdering som Axfoundation genomfört hos nitton leverantörer till bland annat Martin & Servera och Axfood.
Vi vet att frågorna inför sommarsäsongen är många. Därför vill vi hjälpa dig att på enklast sätt hitta information som du kan sprida till dina gäster och anställda. Här har vi samlat den information, gällande coronasituationen, som kommer från olika myndigheter och berör restaurangbranschen.
Under onsdagen 25/3 presenterade regeringen ett nytt stödpaket till svenska småföretagare som drabbas av konsekvenserna från coronaviruset. Förslagen kommer att överlämnas till riksdagen i extra ändringsbudget inom kort.
Folkhälsomyndighetens frågor och svar för restauranger
Folkhälsomyndigheten har med stöd av smittskyddsförordningen sammanställt frågor och svar gällande de nya regler som rör restauranger, krogar och kaféer för att minska risken för spridning av covid-19.
Saknas din anbudsartikel kommer du att i de flesta fall hitta en liknande artikel till ett bra pris via en kampanj eller uppdaterade anbudslistor. Detta kommer inom kort vara tillgängligt via ditt normala sätt att lägga order. Som vanligt hittar du alla kampanjer, anbudsartiklar och priser enklast i e-handeln under https://www.martinservera.se/kampanj/kampanjpriser
Folkhälsomyndigheten presenterade under tisdagen nya direktiv som berör restauranger, barer, caféer och nattklubbar med syfte att hindra spridningen av Covid-19. Vad gäller egentligen?
Flera kommuner tillåter tidigare öppning av uteserveringar
Under de senaste dagarna har flera kommuner i Sverige gjort det möjligt för restauranger och kaféer med tillstånd att öppna upp sin uteservering redan nu.
Livsmedelsbranschen i samarbete för minskat matsvinn
Idag, den 12 mars 2020 lanseras en överenskommelse mellan aktörer i livsmedelsbranschen att tillsammans arbeta för att minska matsvinnet. Vi är en av de aktörer som anslutit sig.
Anton Kardell korades igår kväll till Årets Unga Kock 2020 vid en ceremoni på Stockholms Hotell- och Restaurangskola. Anton Kardell var en av sex finalister som tillagade en trerättersmeny från en hemlig råvarukorg med gös och anka som huvudingredienser.
Under året intensifierade vi arbetet med att minska matsvinnet. Digitala lösningar som förenklar för kunderna, daglig uppföljningi lagerverksamheten och donationer till välgörenhetsorganisationer ligger bakom ett framgångsrikt resultat.
Under 2019 har vi satsat för att öka försäljningen av ekologiska och miljömärkta varor. Trots en avmattning i konjunkturen fortsatte andelen ekologiskt/miljömärkt att öka, om än i lägre takt än tidigare. Andelen 2019 var på den offentliga marknaden 33,3 procent, och på den privata restaurangmarknaden 11,3 procent.
Galatea stärker sin position inom vin via förvärv av Domaine Wines
Galatea förvärvar vinimportören Domaine Wines Sweden AB i syfte att stärka sin marknadsposition på vinsidan. Domaine Wines omsätter ca 300 miljoner kr.
Igår kväll, den 27 januari, gick Svenska Gastronomipriset av stapeln på Operakällaren i Stockholm, inför 200 specialinbjudna gäster från restaurangbranschen. Under kvällens prisutdelning presenterades åtta priser där branschen själv fått rösta utan någon extern jury och även det ärofyllda priserna Årets Werner för offentlig, respektive privat sektor.
GastroMerit är vår egen utbildningsverksamhet. Här finns kurser inom matlagning, ledarskap, ekonomi, service, hygien och dryckeskunskap. Under 2019 arrangerade GastroMerit nästan fyratusen kursdagar för branschproffs.
Grönsakshallen och Restauranghandel flyttar ihop i Göteborg
Våren 2020 flyttar Martin & Servera Restauranghandel i Göteborg till systerbolaget Grönsakshallen Sorundas lokaler. Tillsammans kommer nu de båda verksamheterna skapa en plats dit kockar är välkomna för inspiration och kunskap.
Martin & Servera Årets Leverantör Mat & Dryck hos Nordic Choice Hotels
Vi har utsetts till Årets Leverantör inom mat & dryck av Nordic Choice Hotels. ”Vi är stolta och glada över att vi fått förtroendet i så många år och att vårt samarbete fortsätter att utvecklas positivt”, säger Johannes Reftberger på Martin & Servera Restauranghandel.
Nu har finalisterna i SkolmatsGastro 2020, Sveriges största skolmatstävling, utsetts. I finalen tävlar fem lag om första-priset, som är en gastronomisk inspirationsresa till Alicante i Spanien.
Kina har ett ökat behov av att importera fläskkött som under 2019 drivit prisnivån uppåt. I vissa länder i Europa har priserna ökat med mer än 50 %. Sverige har en relativt låg självförsörjningsgrad. Det betyder att Sverige är beroende av importerat fläskkött – med Danmark och Tyskland som största producenterna. De exporterar även till Kina, vilket driver upp prisbilden radikalt.
Martin & Servera erbjuder kunder i Stockholms innerstad hållbara nattleveranser med biogasbil och nu finns kapacitet att tredubbla antalet leveranser per natt. Fördelarna med nattleveranser, som transportchef Håkan Ekmyr nyligen presenterade under uppstarten i det nya projektet Zeus, är bland annat minskade utsläpp och hållbart utnyttjande av både fordon och lokaler.
Årets nobelmiddag skapas av Sebastian Gibrand och Daniel Roos
Det är Sebastian Gibrand som blir kocken till en av de mest mediebevakade banketter i världen, Nobelmiddagen. För sjätte året i rad får dessutom Daniel Roos uppdraget att skapa desserten.
Grönsakshallen Sorunda skippar plasten tillsammans med Nordic Choice Hotels
Efter en utmaning från Nordic Choice Hotels beslutade Grönsakshallen Sorunda att på test skippa skyddsplasten runt rullburarna i samarbete med pilothotellet Clarion Hotel Sign. Syftet var att hitta lösningar för att minska onödig plastanvändning. Detta minskade plastanvändningen med nästan 3000 kvadratmeter, bara under testperioden.
Fredagen den 29 november togs det traditionella första spadtaget för bygget av vårt nya lagerhus i Norrköping. Det nya lagret, på Ströbrogatan 28 i Åby, är en viktig del av vår satsning på konkurrenskraftig och hållbar logistik.
Chalmers Industriteknik startar nu projektet Resvinn. Här ska Martin & Servera tillsammans med 42 andra företag och organisationer utveckla effektiva redistributionssystem för att minska matsvinnet i Sverige.
Vi donerar livsmedel som annars skulle blivit svinn
Nu donerar vi även livsmedel till Stadsmissionen i Linköping! Vi donerar kontinuerligt livsmedel från alla våra fyra lager till välgörande ändamål. Det handlar om fullt ätbara livsmedel som av olika anledningar inte kan säljas. Det kan vara varor med kort datum, brutna förpackningar eller andra orsaker. Varorna kommer till användning – helt i linje med vår strävan att minska matsvinnet.
Distribution med lastbil är en del av vår verksamhet. 500 bilar kör dagligen ut varor till kunder. Vi arbetar för att minska vår miljöpåverkan för vi vet att det får stor effekt i Sveriges kommuner. Som ett steg på vägen mot mer hållbara leveranser investerar nu Martin & Servera Logistik i allt fler biogasbilar.
Sebastian Gibrand representerar Sverige i Bocuse d’Or Europa
Nu står det klart att Sebastian Gibrand representerar Sverige i Bocuse d’Or Europa. Tävlingen hålls denna gång i Tallin och går av stapeln i maj nästa år.
I dagarna inleds ett experiment tillsammans med ett 20-tal kunder till Martin & Servera Restauranghandel. Syftet är att ta reda på hur digital leveransavisering ska fungera för att det ska ge största möjliga nytta för kunderna.
I tisdags utsågs Björn Frantzén till väldens bästa kock, då "The Best Chefs Award" gick av stapeln i Barcelona. Tävlingen låter professionella inom olika delar av restaurangbranschen själva rösta fram en lista på världens 100 bästa kockar.
Människors olikheter tas tillvara hos Grönsakshallen Sorunda
Grönsakshallen Sorunda tog igår hem Samhalls Visa vägen-pris i kategorin arbetsgivare i region ABC. Samarbetet startade med idén om att kunna erbjuda restaurangkunder ett premiumsortiment av frukt och grönsaker – och samtidigt hjälpa personer med funktionsnedsättning till ett givande arbete.
Till Culinary Olympics, som går av stapeln den 14-19 februari 2020 i Stuttgart, har medlemmarna i Svenska Kocklandslaget tagit fram ett individuellt tema som döpts till ”CLOSER”.
White Guide Junior & Senior 2019 - vinnarna har utsetts!
White Guide Junior och White Guide Senior bidrar till att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att lyfta fram och sprida goda exempel från senior- samt skolmatssverige. Finalen ägde rum på Slagthuset i Malmö igår den 17 september och det blev storslam för Skåne!
I lördags utsågs Jonas Karlsson till Årets Ekokock 2019. Tävlingen, som är den sjätte i ordningen, fokuserar på att främja ett hållbarhetstänk inom gastronomi.
Ulrika Brydling tilldelades Karin Franssons mentorpris 2019. Priset, som delas ut av Restaurangakademien i samband med tävlingen Årets kock, avser att lyfta fram mentorer och förebilder som främjat kvinnliga kockar.
Martin Moses är Årets Kock 2019 och ny svensk mästare i professionell matlagning. I fredags tilldelades han Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av Prins Carl Philip.
Under Almedalsveckan 2019 finns vi naturligtvis i Visby. I år arrangeras ett eget seminarium om framtidens hållbara livsmedelskedja. Utöver det deltar vi i flera seminarier, rundabordssamtal och personliga möten.
Igår avgjordes det vilka som går till final i Årets Kock 2019. Det var efter två intensiva kvaldagar med många tävlingsmoment som 16 deltagare blev 8 finalister.
Martin & Servera presenterar webbutbildning om ekologiska livsmedel på uppdrag av Jordbruksverket
Hösten 2018 annonserade Jordbruksverket att Martin & Servera, som enda aktör från näringslivet, beviljats pengar för att ta fram en e-learning om ekologiska livsmedel för offentlig sektor. Utbildningen som producerats av Martin & Serveras utbildningsverksamhet, GastroMerit, är nu klar.
Restauranglabbet och Martin & Servera experimenterar om hållbarhet i framtidens restaurang
Sedan några månader finns Martin & Servera X, vars syfte är att utveckla digitala tjänster som stärker Martin & Servera Restauranghandels position på marknaden. Nu presenteras det första experimentet – ett samarbete med Restauranglabbet för att testa hållbara lösningar för framtidens restaurang.
Årets Kockelev/elever – en ny tävling med framtiden i fokus
Under vintern presenterade Årets Kock att man under 2019 skulle starta upp tävlingen Årets Kockelev/elever. En tävling som är öppen för restaurangskoleelever som går årskurs tre. Martin & Servera är sponsor för tävlingen och var på plats under finalen som gick av stapeln på Gamla Riksarkivet 6-7 maj.
Nya Fiskhallen gör Sorundahallarna till Stockholms färskvarucentrum
Sedan några månader finns ett nytt specialistföretag i restaurangbranschen. Fiskhallen Sorunda började i november leverera sjömat till restauranger i Stockholmsområdet. Sorunda-hallarna, som sedan tidigare omfattar Grönsakshallen Sorunda och Fällmans Kött, har genom kompletteringen med den nya sjömatspecialisten skapat ett färskvarucentrum för Stockholms restaurangmarknad.
Unikt tillfälle att coachas inför att tävla i matlagning
Har du funderat på att tävla i matlagning? Vill du ha coachning från experter inom branschen? Då är det dig vi vill träffa! Vi bjuder in kockar med tävlingsambitioner till två kostnadsfria halvdagar tillsammans med några av branschens framstående profiler. Du kommer att få inspiration, kunskap och praktiska tips inför att söka och tävla i Årets Kock.
Martin & Servera Logistik driver den egna verksamheten med höga mål gällande resurseffektivitet och hållbarhet. Lägre energiförbrukning och en ökad andel förnybar energi är prioriterade åtgärder. Därför har en solcellsanläggning installerats på taket på lagerfastigheten i Enköping.
Tidigare i veckan började vi distribuera frukt och grönt i returlådor från Svenska Retursystem. Först ut är kunder på ett antal utvalda leveransrutter som utgår från vårt lager i Halmstad.
2018 – ett år av utveckling och hållbarhet för Martin & Servera
Martin & Servera-koncernens års- och hållbarhetsberättelse för 2018 finns nu publicerad. Under året togs många viktiga beslut inför framtiden. Bland annat investerade koncernen i fordon på förnybara bränslen. Flera samarbeten för att minska matsvinnet initierades. Martin & Servera medverkade i branschupprop för att öka efterfrågan på svenska livsmedel. Koncernen beslutade att fasa ut skalägg från burhöns. Logistiksamverkan inom koncernen reducerar trafik och utsläpp från transporter.
Gymnasie-SM är Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling för gymnasister i årskurs 3 på Hotell- och turism- och Restaurang- och livsmedelsprogrammen. Tävlande från hela landet gör upp om segern i fyra olika kategorier: Kök, Servering, Turism och Hotell. Tävlingen gick av stapeln i Grythyttan helgen 22-23/3.
Vi bygger ett nytt och klimatsmart lager på ca 28 000 kvadratmeter i Norrköping. Investeringen är en viktig pusselbit i vår målsättning att skapa branschens bästa och mest konkurrenskraftiga logistiklösning.
Martin & Servera arbetar för att minska användningen av plast i sortiment och förpackningar. Nu finns en ny policy som styr sortimentet mot alternativa material och nya förpackningslösningar.
Kronfågel har, i samarbete med Martin & Servera, tagit fram en ny, ekologisk hönsfärsburgare. Idén föddes i ett tv-program i höstas och har sedan utvecklats med syftet att rädda det värphönskött som ofta går till djurfoder eller inte används alls.
Den 4 mars korade White Guide för 15:e gången Sveriges bästa restauranger och restaurangupplevelser under White Guide Gala som i år hölls i Malmö. Vi på Martin & Servera är stolta över att flera av våra kunder fick ta emot pris under kvällen.
Under måndagskvällen hölls finalen av Årets Unga Kock på Stockholms Hotell- och Restaurangskola. Sex finalister gjorde upp om den åtråvärda titeln och platsen till världsfinalen i Calgary. Segern gick till Fabian Olli Johanson som till vardags finns på Restaurang Rot på Gotland. På andra plats kom Jimmi Nilsson från Grand hotell Saltsjöbaden och på tredje plats Hanna Lukowiesky från Lilla Bjers på Gotland.
I måndags delades årets Guide Michelin-stjärnor ut. En nyhet är att svenska restaurangen Gastrologik gick från en till två stjärnor. Stort grattis! Totalt fick 22 olika restauranger i Sverige stjärnor.
Liv Forhaug blir ny vd och koncernchef för Martin & Servera-koncernen
Styrelsen i Martin & Servera har utsett Liv Forhaug till vd och koncernchef för Martin & Servera. Hon är civilekonom och kommer närmast från rollen som direktör för strategi och affärsutveckling för ICA Gruppen, där hon arbetat och ingått i koncernledningen sedan 2013. Innan dess har Liv Forhaug ett långt förflutet som konsult och partner på McKinsey.
Vi gratulerar Jens Ericsson, medarbetare på Martin & Servera, till rollen som ny lagledare för Stockholm Culinary Team! Laget som ska tävla i den spektakulära tävlingen Culinary olympics som äger rum vart fjärde år. Nästa gång i Stutgart 2020.
Nu har samtliga vinnare av Gulddraken 2019 utsetts. Årets gulddrakar delades ut under gårdagen vid en gala för Sveriges krogbransch på Café Opera i Stockholm.
Just nu uppmärksammas ett polskt slakteri som nattetid slaktar sjuka kor och säljer köttet vidare som kontrollerat. Vi vill förtydliga att kött från slakteriet inte har levererats från Martin & Servera. Vi ser mycket allvarligt på fusk genom livsmedelskedjan och arbetar för att motverka detta i vår bransch.
Martin & Serveras ekoandel ökade 2018, men i lägre takt än tidigare
Under 2018 har ekologiskt och miljömärkt (försäljning i kr) ökat med 5 procent hos Martin & Servera Restauranghandel. Andelen för privat marknad nådde 11,2 procent och andelen på den offentliga marknaden landade på 32,2 procent.
Var med i rörelsepepidemin - dags för Upp och hoppa, Sverige!
Nu drar vår samarbetspartner Generation Pep igång med sin årliga rörelsemanifestation. Målet med kampanjen är att inspirera till rörelseglädje i vardagen, öka kunskapen och medvetenheten kring vikten av vardagsrörelse och farorna med stillasittande för barn och unga.
Nordisk dominans i finalen av Bocuse d’Or – Sverige och Sebastian tog silver
Sebastian Gibrand och hans coach Tommy Myllymäki, samt teamets commis, Gustav Leonhardt vann silver framför trean Norge och efter guldpristagaren Danmark, i världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d’Or. Totalt tävlade 24 nationer.
Fortsatt tydligt stöd för svensk livsmedelsproduktion
Sommaren 2018 och dess extrema torka förändrade attityder och beteenden på restaurang- och storköksmarknaden. Martin & Servera Restauranghandel rapporterar att försäljningen av svenskt kött, nöt och gris, ökade med 20 procent. Större delen av ökningen kom under hösten.
Under 2018 räddades 44 ton varor från att bli svinn hos oss på Martin & Servera
Att minska svinnet i hela livsmedelskedjan är viktigt ur både en ekonomisk och en miljömässig synvinkel. När svinnet minskar, så minskar negativ miljöpåverkan eftersom det inte produceras varor som aldrig förbrukas. Under året som gick räddade Martin & Servera hela 44 ton varor från att bli svinn.
EAT Lancet-rapporten – måltider för hälsa och hållbarhet
18 januari arrangerade Stockholm Resilience Centre i samarbete med ett antal andra vetenskapliga organisationer en svensk lansering av EAT Lancet-rapporten.
Som en del av ambitionen att vara ett ansvarsfullt företag har vi tagit ett beslut om att stoppa all försäljning av cigaretter, cigarrer och snus. Som Sveriges ledande leverantör till restaurangmarknaden har vi, tillsammans med våra kunder, kraften att göra skillnad för människor och miljö.
Martin & Servera är sedan årsskiftet medlemsföretag i branschinitiativet Hållbar Livsmedelskedja. Syftet är att nå en ökad samverkan i livsmedelskedjan på hållbarhetsområdet.
Tillsammans sparar vi träd – fler kampanjtidningar ges enbart ut digitalt
Under 2019 kommer de första av Martin & Serveras kampanjtidningar endast ges ut digitalt. Det ses som en naturlig utveckling i och med att en allt större försäljning går via vår e-handel och inte minst som en vinst för miljön.
Sponsring och samarbeten för julaktiviteter till behövande
Nu i jultider stöttar Martin & Servera initiativ och aktiviteter runt omkring i landet som är kopplade till högtiden. Bedaröbaren, Musikhjälpen och Kompis Sverige är bara några av de som Martin & Servera skänker mat, engångsartiklar, julklappar och dryck till.
Martin & Servera samarbetar med QuizRR för att förbättra villkoren för fabriksarbetare i Asien
Utbildningar för företag, ledning och arbetare lyfter kunskapen om rättigheter, villkor och arbetsmiljö för fabriksarbetare i Asien. Martin & Servera arbetar tillsammans med QuizRR och leverantörer i ny utbildningsplattform.
Under prisutdelningen på Culinary World Cup fick Svenska Kocklandslaget guldpoäng på både kalla bordet och varmköksupplagningen, men skulle dessa poäng verkligen räcka hela vägen? Det gjorde det!!!
Google Assistent hjälper Martin & Serveras kunder kommunicera med e-handeln
Röststyrda funktioner via Google Assistent i Martin & Serveras e-handel är nytt och användbart för många kunder inom restaurangbranschen. Tillsammans med några av våra kunder utvecklar vi nu en funktion för anteckningar och beställning av varor via Google Assistent, som sedan augusti finns på svenska.
Martin & Servera skänker årets julgåva till WaterAid
Vi på Martin & Servera vill tacka er kunder och leverantörer för året som gått och önskar God Jul och Gott Nytt År genom att skänka en julgåva till organisationen WaterAid.
Martin & Servera och Kronfågel i samarbete för att rädda mat
Igår, torsdag 8 november, medverkade Stefan Calrell, försäljningsdirektör offentlig marknad hos Martin & Servera, i tv-programmet Maträddarna som gett sig ut på en resa för att stoppa matsvinnet.
Martin & Servera arrangerar årligen en tävling, Utmaningen. Denna sätter fokus på viktiga hållbarhetsfrågor och lyfter goda exempel som kan inspirera branschen till förbättringar. Tidigare tävlingar har rört frågor som matsvinn, mångfald och vegetariskt. Temat för tävlingen 2019 är ”Öka eko”.
Under måndagskvällen var det dags för årets upplaga av Restauranggalan. I år var det 10 årsjubileum för Restauranggalan där restaurangsveriges tyngsta utmärkelser delas ut. Totalt 18 utmärkelser delades ut under galakvällen på Cirkus i Stockholm.
Kraftig ökning av svenskt kött hos Martin & Servera
Efter sommarens extrema torka beslutade vi på Martin & Servera att sätta in ett antal åtgärder för att hjälpa de svenska bönderna. Framför allt är det viktigt att få avsättning för den ökade volymen av svenskt kött på marknaden som följer av att fler djur slaktas på grund av foderbrist. Så hur går det?
Martin & Servera får uppdrag av Jordbruksverket att öka eko-kunskapen i offentlig sektor
Jordbruksverket har beviljat Martin & Servera 995 000 kronor, mellan åren 2018 och 2020, för att ta fram och genomföra en e-learning om ekologiska livsmedel för offentlig sektor.
Nu har Årets Kock 2018 avgjorts, det som även kallas SM i professionell matlagning. Med ett nytt tävlingsupplägg där flera olika moment, totalt tio stycken, ingick var tävlingen hårdare och jämnare än någon gång tidigare. När vinnaren skulle utses på lördagseftermiddagen stod det klart att ett enda poäng skiljde ettan och tvåan åt.
Häromdagen utsågs Gotthards Krog i Umeå till landets mest hållbara krog av nätverket Hållbara restauranger. Gotthards har länge vågat gå i spetsen för förändring. År 2016 vann de Martin & Serveras årliga hållbarhetstävling Utmaningen där temat var Våga vego, och nu under hösten inledde vi också ett samarbete för att tillsammans minska matsvinnet.
Martin & Servera och slakteriföretaget KLS Ugglarps har beslutat att förstärka samarbetet för att stödja Sveriges bönder genom att öka inköpen av svenskt kött. Det innebär att KLS Ugglarps kan ta emot fler djur för slakt och att vi på Martin & Servera, från september, köper femton extra hela djur per vecka, utöver företagets ordinarie inköp av svenskt nötkött.
Vi samarbetar med Gotthards Krog för att bidra till minskat svinn
Varje år slängs 120 000 ton mat i svenska restauranger och storkök. Livsmedelsproduktionen är belastande för miljön och att vi då inte använder allt vi producerar bidrar i sig till stora miljöproblem. Martin & Servera och Gotthards Krog i Umeå startar därför ett samarbete för att minska matsvinnet.
Restaurangbranschen i gemensamt upprop för att öka efterfrågan på svenska råvaror. Sommarens torka i Sverige har slagit hårt mot skördarna i hela landet. Detta har lett till brist på bete till djuren och därför tvingas bönderna skicka djur till slakt tidigare än beräknat. Det ger ett överskott av svenskt kött, nu och de kommande månaderna. Torkan har även påverka skörden av svenska grönsaker.
Vi bidrar med mat och dryck till de frivilliga som bekämpar branden i Ljusdal
Martin & Servera skänker mat och dryck till de frivilliga som hjälper till att bekämpa branden i Ljusdal. I dag, måndag 23 juli, kommer den första leveransen från oss till Färila skola, sambandscentralen för branden.
Den 20-21 juli var det dags för Nordiska Mästerskapen i Food Truck. Det är för fjärde året som folkfesten och tävlingen arrangerades i Mariefred där några av Nordens bästa gjorde upp om förstaplatserna. Vi sponsrar eventet.
Under tisdagen utsågs Sveriges bästa offentliga måltider
White Guide Junior och White Guide Senior ska bidra till att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att lyfta fram och sprida goda exempel från senior- och skolmatssverige!
Sveriges föräldrar vill ha svenska råvaror på skolmatstallriken
Idag, 4 juli 2018, presenterar Martin & Servera rapporten Den viktiga skolmåltiden som innehåller resultatet från en marknadsundersökning om skolmat bland Sveriges föräldrar. Rapporten presenteras och diskuteras vid vårt seminarium idag i Almedalen.
Nu har The Worlds 50 Best Restaurants lista för 2018 offentliggjorts vid en ceremoni i Bilbao, Spanien. Massimo Bottura är tillbaka på första platsen med sin restaurang Osteria Francescana. På listan finns också två nordiska krogar, en i Oslo och en i Köpenhamn.
Kocklandslaget bjöd in kvinnliga kocknätverket TakeOver att provsmaka kommande tävlingsrätter
Onsdagen 20 juni var det dags för en ny träningsupplagning för Svenska Kocklandslaget och denna gång bjöd de in det kvinnliga kocknätverket TakeOver. Det här är viktiga träningstillfällen för landslaget och samtidigt ett tillfälle för inbjudna att ge feedback på de rätter som serveras.
Nu är det klart vilka åtta som går till final i Årets Kock 2018. Det avgjordes efter två dagar av deltävlingar där de 16 tävlande genomförde ett handlagsprov med laxfisken örret som råvara. De fick också laga en huvudrätt av en hemlig råvarukorg.
Nordisk dominans i Bocuse d’Or Europe - Sverige och Sebastian tog silver
Sebastian Gibrand och hans coach Tommy Myllymäki, samt teamets commis, Gustav Leonhardt vann silvret framför trean Danmark och efter guldpristagaren Norge. Totalt tävlade 20 nationer varav de tio bästa går vidare till världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d’Or, Kock-VM i Lyon 2019.
Nominering till Visa vägen-priset för samarbetet med Samhall
Martin & Servera i Enköping blev i dagarna nominerade till Samhalls arbetsmarknadspris Visa vägen för sitt arbete med att öppna arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning. Nu väntar en omröstning för att utse vinnarna.
Den 9-17 juni 2018 arrangeras Järvaveckan, en mötesplats för alla som arbetar med integration, mångfald, social hållbarhet och jämställdhet. Syftet med Järvaveckan är att minska avståndet mellan makthavare och medborgare, med särskilt – men inte enbart – fokus på de boende i Järva. Genom att skapa direkta möten och samtal hjälper arrangemanget till att motverka utanförskap och öka valdeltagandet i förorterna. Arrangören är den ideella föreningen The Global Village.
I Almedalen för att driva viktiga frågor för branschen
Politiska beslut påverkar Martin & Serveras verksamhet. Det kan handla om politiska mål vad gäller svenska eller ekologiska produkter när kommuner köper livsmedel. Det kan röra regelverk kring offentlig upphandling. Det kan också handla om skatter som rör vägtransporter och villkoren för svenska livsmedelsproducenter. Därför deltar vi i Almedalsveckan.
Onsdagen 30 maj anordnade Champagne Bollinger och Arvid Nordquist tävlingen ”The unexpected combination”. Tre lag fick tävla om att ta fram den mest oväntade och perfekta rätten till champagnen Bollinger R. D 2004. Vinnare blev sous chefen Elias Ishida från Artipelag restaurang.
Nu är det klart vilka kockar som är vidare i Årets Kock 2018
Årets Kock är SM i professionell matlagning och Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling. 32 kockar har nu gått vidare till kvalificeringstävlingen i Årets Kock 2018. Kvalet hålls i Stockholm den 19-20 juni.
Nu har vinnarna i Arla Guldko 2018 korats. Förskolan Skogsbacken i Svenshögen, Slottsskolan i Vingåker och seniorboendet Tre Stiftelser i Göteborg vann alla i varsin kategori. Utmärkelsen Årets Guldstjärna gick till Johanna Törmä vid Uppsala universitet.
Dekorationsmat från vår monter på GastroNord blev lunch på K-märkt
Svinn är en viktig fråga för oss på Martin & Servera och är något vi lyfter bland annat genom våra samarbeten med Matmissionen och Karma. Ett nytt grepp för att rädda ännu mer mat var att vi såg till att de råvaror som användes som dekoration i vår monter på GastroNord kom till användning i stället för att slängas.
Vinnarna i Martin & Serveras Utmaningen 2018 är nu korade
Varje år anordnar vi på Martin & Servera hållbarhetstävlingen Utmaningen. Genom den lyfts viktiga hållbarhetsfrågor för att inspirera branschen till utveckling. Tidigare tävlingar har rört frågor som mångfald, vegetarisk mat och hållbara idéer. Tema för tävlingen 2018 har varit Minska matsvinnet. Nu har två vinnare korats.
Omsorg om människor, djur och natur hand i hand med hög utvecklingstakt och stora investeringar
Idag, 3 april, presenterar vi vår års- och hållbarhetsberättelse för 2017. Med en andel ekologiskt/miljömärkt på över 16 procent, en minskning av utsläppen till luft med 34 procent och 42 genomförda revisioner av leverantörer och transportörer visar vi att hållbarhetsfrågorna stått högt på agendan.
Martin & Servera är stolta sponsorer till Gymnasie-SM, en tävling vars syfte är att är att visa upp bredden på yrken inom besöksnäringen och få fler att intressera sig för att jobba inom den.
Lansering av ASC-märkta laxar under eget varumärke
Martin & Servera är först på restaurang- och storköksmarknaden att erbjuda norsk ASC-märkt lax, gravad och kallrökt, under eget varumärke och i större volymer.
Igår var det dags för den fjortonde upplagan av White Guide där Sveriges bästa restauranger koras och landets största restaurangupplevelser och personligheter hyllas genom priser i olika kategorier.
I slutet av april drar GastroNord igång. Det är norra Europas största fackmässa inom mat- och dryckesbranschen. Redan nu kan vi presentera stora delar av vårt fullspäckade program för de fyra dagarna.
Igår kväll, den 26 februari korades Henric Herbertsson från SK Mat & Människor i Göteborg till Årets Unga Kock 2018 vid en prisceremoni på Stockholms Hotell- och Restaurangskola. Tillsammans med fem andra finalister tillagade han en trerättersmeny från en hemlig råvarukorg med anka och röding som huvudingredienser.
För 42:a året i rad anordnas tävlingen Årets Unga Kock för unga kockar verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs. Årets svenska tävling äger rum den 26 februari. Segraren går vidare till världsfinalen i Taiwan i september i år.
Tre stjärnor till Frantzén! Igår kväll fick Sverige sin första restaurang med tre stjärnor i Guide Michelin. Det är första gången sedan Guide Michelin började belöna Sverige med stjärnor 1984, som en restaurang når den nivån. Totalt fick fem olika restauranger i Sverige stjärnor.
Svenska Kocklandslaget nya tävlingstema - Nyfikenhet
I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg. Till VM har medlemmarna i Kocklandslaget tagit fram ett individuellt tema som döpts till ”Curious by nature”.
Nu har samtliga vinnare i Stockholms mest prestigefyllda krogpris utsetts. Årets gulddrakar delades ut under gårdagen vid en gala för Sveriges krogbransch på Fotografiska.
Är du Årets Kock 2018? I dag släpper vi all information som ni kockar behöver för att kunna ansöka
Årets Kock, SM i professionell matlagning, som vi på Martin & Servera är med och stöttar, har 35-årsjubileum i år. I samband med detta höjs kraven på de tävlande kockarna. Antalet tävlingsmoment kommer att utökas och kockarna bedöms i både hantverksskicklighet som tävlingsrätt och teoretisk kunskap. Årets tävling ser därmed ut att bli tuffare än någonsin!
Nu börjar vi tillsammans med Älta Transportservice att testa leveranser med en elhybridbil i Stockholms innerstad. Första turen går 23 januari och vi planerar även utökning med fler bilar. Bilen, som laddas upp under körning och inbromsning, går hela fyra kilometer på enbart eldrift och drivs i övrigt med fossilfritt HVO-bränsle.
Jämfört med 2016 ökade vår försäljning av ekologiska och miljömärkta produkter med hela 15 procent under 2017. Andelen för privat marknad nådde 11 procent och för offentlig marknad 30,4 procent.
Vi stöttar sedan hösten 2017 Stockholms Stadsmissions Matcentralen som arbetar med att sälja donerade livsmedel vidare via Matmissionens livsmedelsbutiker. Livsmedlen blir också mättande måltider i lunchrestaurangen MatRätt eller i sociala verksamheter.
Vi har tagit del av era önskemål och nu lanserar vi en ny och gemensam sida för e-handel och hemsida. Syftet är att skapa en attraktiv och tydlig helhetsupplevelse för dig som besöker hemsidan och/eller handlar i e-handeln.
Anton Husa är regionsvinnare i S.Pellegrino Young Chef 2018
Svenske Anton Husa har utsetts till skandinavisk och baltisk regionsvinnare av S.Pellegrino Young Chef 2018. Stort grattis önskar vi på Martin & Servera!
Under Svenska Gastronomipriset utser 400 kockar, servitörer/servitriser, sommelierer och konditorer i Sverige själva vinnare i olika kategorier. De som prisas är helt enkelt de branschkollegor som de ser upp till mest.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.